sterMasterclass ster ComponiststerKoren sterTekstdichter sterDocenten

 

Robert Weinrauch Erik Kierkels

 

Erik Kierkels is een veelzijdige kunstenaar. Hij wil zich niet tot één bepaalde discipline in de beeldende kunst beperken. Als artistiek omnivoor strijden de schilderkunst en de beeldhouwkunst om voorrang. Hij is in deze branches inmiddels 28 jaar actief.
Trefzeker tussen figuratie en abstractie.


Hij heeft in de brede hoofdstroom zijn eigen weg gevonden. En wat belangrijk is: hij is daarin herkenbaar en steeds meer gekend en gewaardeerd. Bij zijn tweedimensionale werk lijkt een ontwikkeling gaande waarbij, naast het al bestaande mede een weg wordt opgegaan naar meer figuratieve accenten. Het kan te maken hebben met de door hen gevoelde grotere tref zekerheid. Variëren van de kleur intensiteit een sterkere rol gaat spelen bij de schildering van voor-en, achtergrond bij de uitbeelding van de figuratief en bij de compositie. Bij de sculpturen gaat het hierbij vooral om de uitbeelding van de licht-en schaduwpartijen door de huidbehandeling van het brons en hoe de volumes van het beeld op elkaar inwerken. Bij schilderij en sculptuur licht het basis principe in dezelfde lijn. De spanning wordt opgeroepen tussen het geabstraheerde enerzijds en het figuratieve of geaccentueerde anderzijds.
Karakteristiek van het oevre.


In zijn schilderijen zullen zijn bewonderaars de expressieve en kleurrijke beeldtaal waarderen. Soms is die taal puur abstract, maar meestal is er voldoende te zien of te vermoeden om er de figuratie in te ontdekken. Karakteristiek voor zijn sculpturen zijn de krachtige en compacte vormgeving omdat te bereiken maakt hij in de compositie van zijn sculpturen vaak gebruik van de techniek van het verkort weergeven van onderdelen van het geheel. Het oppervlak van het beeld doet mee aan het verkrijgen van de gewenste afwisseling. Soms is dat strak en vlak soms geplooid en geaccentueerd, naar hoe de hand van de kunstenaar zijn idee wil vormgeven. Anatomische vrijheden worden hierbij terecht niet geschuwd. De expressie wint het van de ingetogenheid. De kunstenaar is een optimistisch en daadkrachtig mens en dat vind je in zijn beelden en schilderijen terug.

Engelen, torso's, stieren en paarden zijn de thema's waar Erik Kierkels al 28 jaar de kunstwereld mee blijft verrijken. Hij verwerkt deze thema's in krachtige kleurrijke schilderijen en sculpturen in brons. Zijn werk is te bekijken in zijn beeldentuin en atelier Schoolstraat 39 Panningen.
Contactgegevens; tel: 077-3075719 Mobiel: 06-23479209 Email: Arthega@home.nl

kunstwerk Het Kunstwerk

ster Home   ster De Maastrichtse Jeugd Musiceert ster Contact