sterDe Dag ster Masterclass ster Deelnemers ster Kick-Off ster Sponsoren ster ContactTwitter

 

Toen mij gevraagd werd om als mijn "alter ego" Hobbe, Baron van Aylva de eerste  activiteit van de Stichting Groote Sociëteit Jeugd en Cultuur te presenteren stelde ik mijzelf de vraag: waarom gekozen voor deze historische figuur? Welnu, in 2010 bestond de Groote Sociëteit en d'Eglantier -van oudsher gevestigd aan het Vrijthof in Maastricht- 250 jaar en in het kader van dat jubileum is op 5 augustus in datzelfde jaar de notarisakte opgemaakt waarmee de geboorte van de Stichting Jeugd en Cultuur een feit werd. En wie beter dan de mede-oprichter en eerste President van "La Société de Maestricht" (1760) zou men kunnen vragen voor de presentatie van hetgeen men voor ogen had. Als "herrezen" Baron Aylva had ik al snel door dat er vanuit deze Stichting opnieuw iets heel moois en waardevols aan de toch al zo rijke historie van de Sociëteit zou worden toegevoegd.

De Stichting Jeugd en Cultuur heeft als hoofddoel jeugd en cultuur samen te brengen. Niet alleen in de zin van de jeugd laten "kijken" naar cultuur, maar zeker en vooral in de zin van de jeugd zelf cultuur laten "maken" in de vorm van zang, muziek, dans en voordracht. En dat is wat in de afgelopen jaren is gebeurd. De jeugd van Maastricht en ver daarbuiten -tot over de landsgrenzen heen- heeft laten zien dat zij daartoe wel degelijk in staat is, in koren, groepen of als solist. En telkens weer was er bij het toekijkend publiek verbazing en verwondering over de gedrevenheid, de onbevangenheid en de kwaliteit van datgene  wat ons door de jeugd werd aangeboden op de van ouderdom krakende toneelvloer van de Bonbonnière in Maastricht.

In dat markante gebouw werd mij, Hobbe, Baron van Aylva, ooit commandant van de vesting Maastricht en Gouverneur van de stad, één ding duidelijk: met deze jeugd gaat Maastricht een gouden culturele toekomst tegemoet.

Vanuit dat verre verleden vertegenwoordig ik met plezier binnen de Stichting Jeugd en Cultuur de meer dan 250 jarige historie van de Groote Sociëteit. Een Sociëteit die geschiedenis heeft geschreven in onze stad. De jeugd die op 26 januari 2019 alle onderdelen van de afgelopen culturele activiteiten laat samenvloeien in een "historische grande finale" in dat nog grotere Theater aan het Vrijthof schrijft in dit digitale tijdperk ook geschiedenis. Immers zij laat zien en bewijst: cultuur maak en beleef je zelf! 

Vanuit de spiegelzaal in de voormalige herberg "Den Gulden Ri(j)nck" aan het Vrijthof werp ik u een knipoog en een glimlach toe en wens u veel plezier bij de "Grande finale",

Ed Moenen
Baron Hobbe van Aylva.    

Deelnemers:

Wat een feest!

Door de Kinderacademie van Kumulus Maastricht

Wanneer heb jij iets te vieren? En hoe vier jij feest? Wat mag er niet ontbreken op een feestje? Deze vragen hebben onze kleine kunstenaars van de Kinderacademie verwerkt in hun kunstwerken die we laten zien tijdens de expositie Feest! Je kunt komen kijken naar tekeningen schilderijen, 3D-werk, taartjes, feesttenten kunst en techniek. Laat je inspireren door ons feest, want kunst maken en bewonderen is toch een feestje?

Wie zijn wij?

Wij zijn de Kinderacademie van Kumulus Maastricht (afdeling: Beeldende Kunst)! De kinderacademie van Kumulus bestaat uit toffe docenten en biedt leuke en spannende cursussen voor jeugd van 6-14 jaar.
Bij de Kinderacademie van Kumulus leer je met allerlei verschillende materialen en technieken werken waarmee je de mooiste kunstwerken leert maken. Zo kun je aan de slag gaan met mechanische kunst, muziekinstrumenten en voertuigen die rijden of varen op een batterij of zonne-energie. Maar je kunt ook met traditionele materialen aan de slag zoals met klei, hout, steen, druktechniek, textiel, papier-maché, karton, afvalmateriaal men zelfs metaal. Hou je meer van verhalen bedenken én van tekenen? Dan is de cursus striptekenen ongetwijfeld jouw ding. Klik hier voor meer informatie over de mogelijke cursussen.

MAASTRICHT DANST, SPREEKT, ZINGT ÉN SPEELT!

Deze expositie is onderdeel van Maastricht danst, spreekt, zing én speelt; een project van de Stichting Groote Sociëteit Jeugd en Cultuur. Het project brengt het thema viering samen met SALLY & verschillende amateurkunstverenigingen tot leven.

De Kinderacademie van de afdeling beeldend van Kumulus verzorgt een expositie vanaf maandag 21 januari 2019 tot de voorstelling op 26 januari 2019. Tijdens deze expositie zie je werk van de jonge talenten van de beeldende afdeling. Binnen de kinderacademie kunnen de jongens en meiden zich naar hartenlust creatief uitleven. De vakkundige docent laat kunstenaars in de dop graag kennismaken met allerlei verschillende materialen en technieken, waarmee ze de mooiste kunstwerken leren maken. En ja, daar komt veel meer bij kijken dan knutselpapier en verf alleen. 

Zo gaan de kinderen bijvoorbeeld werken met klei, hout, steen, druktechniek, textiel, papier-maché, karton, afvalmateriaal en zelfs metaal. Ook leren ze in het Kinderkunstatelier van alles over compositie, vorm, verhouding, textuur en kleur. Ook krijgen ze de kans om hun werk als echte kunstenaars te exposeren, tijdens de jaarlijkse Kinderacademie tentoonstelling

 

 

Jeugdorkest “Plus Blouw”

Jeugdorkest “Plus Blouw” van Harmonie Wilhelmina uit Wolder werd in 2017 gevormd door een aantal muzikanten die eerder deel uit maakten van jeugdorkest “Joonk Blouw”.  Het niveau ligt een stukje hoger, waardoor het een goede voorbereiding is voor de overstap naar het grote harmonieorkest.

Plus Blouw heeft reeds een aantal uitvoeringen gegeven, zoals een kerstconcert in basisschool  Petrus en Paulus en een zomerconcert in de Smokkelhoeve. Een optreden op het Onze Lieve Vrouweplein tijdens het Heiligdomsvaartweekend,  de opening van kunst- en cultuurfestival Artisjiek, waarbij ze gedirigeerd werden door wethouder Jim Janssen en een optreden in verzorgingshuis Campagne.

Plus Blouw staat onder leiding van dirigent Leon Frantzen en bestaat uit 11 muzikanten:

Petra Bollen, klarinet
José Bollen, alt saxofoon
Babette Cox, klarinet
Wendy Cox, alt saxofoon
Lars Daenen, klarinet
Max van Dongen, trompet
Youri Herben, alt saxofoon
Daniek Hesemans, alt saxofoon
Dewi Hesemans, trompet
Anij Kuster, dwarsfluit
Elles Lenaerts, klarinet

Kinderkoor Sjamaes

Kinderkoor Sjamaes is in 1980 opgericht in de Maastrichtse wijk Scharn(Sjaan), vandaar de naam Sjamaes. Het koor staat sinds 2017 onder leiding van Krissie Verstappen en telt zo’n 40 leden tussen de 6 en 17 jaar.
Sjamaes zingt allerlei muziekstijlen: van musical tot kerkmuziek en van pop tot opera, vaak met begeleiding van piano (en drums), soms a capella, en altijd meerstemmig. Dat kan 2-stemmig zijn, maar een enkele keer wel 6-stemmig! Bij veel liedjes worden ook bewegingen ingestudeerd of zijn er kinderen die een solo zingen.
Vroeger was Sjamaes verbonden aan de parochie en de kerk van Scharn. Tegenwoordig komen de leden uit heel Maastricht en omstreken en heeft Sjamaes zich ontwikkeld tot ‘hét kinderkoor van Maastricht’.

Sjamaes heeft vaak meegewerkt aan bijzondere concerten en projecten, ook met bekende artiesten. Enkele voorbeelden:
- Opera Zuid: de opera’s La Bohème (2005) en Carmen (2007)
- André Rieu: de Earth Song van Michael Jackson tijdens shows in Brussel, Antwerpen, Arnhem, Hasselt en Heerenveen, 2009 en 2011) en de kerst-dvd Weihnachten bin ich zu Haus (2011)
- London Community Gospel Choir: optreden tijdens Heiligdomsvaart Maastricht (2011)
- ArkA Symfonie Orkest, o.a. Carmina Burana van Carl Orff (2013)
- Veldeke Krink Mestreech: CD met Maastrichtse kinderliedjes Kakkestolemeie (2013)
- Fabrizio: carnavalshit Roetewisser (2016); CD met Maastrichtse Kinderhits; optreden bij Bert Buis KinderTV in het MUMC (2017)
- Sinfonieorchester Aachen: concerten in Concertgebouw Amsterdam en in Aken (2016)

Zingen bij Sjamaes is leuk, gezellig, leerzaam en soms spannend!
Meer informatie is te vinden op www.sjamaes.nl of https://www.facebook.com/sjamaes

Leerlingenorkest  Harmonie “St. Michaël” Heugem

Harmonie St. Michaël is opgericht in 1906 te Heugem en bestaan uit harmonie, drumband en leerlingenorkest.

Het leerlingenorkest is bedoeld voor leerlingen om gezamenlijk te leren musiceren en kennis te laten maken met het verenigingsleven. Bij voldoende vooruitgang en niveau kunnen ze instromen bij het Harmonie orkest. Naast de leerlingen doen ter ondersteuning ook ervaren muzikanten van de harmonie mee. Het Leerlingenorkest geeft meerdere uitvoeringen per jaar, waaronder vieringen in de kerk, concerten bij Intratuin en La Valence. Op dit moment bestaat het orkest uit 20 leden, en staat het onder leiding van dirigent Remy Wolfs.

Naast het leerlingenorkest is er voor beginnende leerlingen een Samenspeelgroep. In deze groep zitten leerlingen die allemaal net begonnen zijn. In de samenspeelgroep wordt voor de eerste keer met verschillende instrumenten op een ontspannen manier samen muziek gemaakt. Iedere week is er een repetitie van een uur onder leiding van een dirigent. Na verloop van tijd kan de overstap gemaakt worden naar het Leerlingenorkest.

De repetities van het leerlingenorkest en de samenspeelgroep zijn wekelijks op vrijdag van 18.45 tot 19.45 uur in:  De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht
Voor vragen en/of aanmeldingen kunt u contact opnemen met
Jolanda en André van Dijk, begeleiding leerlingen Harmonie St. Michaël.
Email: leerlingenorkeststmichael@hotmail.nl

Meer informatie en indrukken zijn te vinden op www.harmoniestmichael.nl of Facebook: https://www.facebook.com/harmoniestmichaelheugem

Kumulus Danscompagnie

Kumulus is het centrum voor amateurkunstbeoefening in Maastricht en omstreken en bestaat uit een afdeling Theater, Dans, Beeldende Kunsten, Muziek en de Schrijfschool.
Kumulus is een onderdeel van een grotere organisatie waaronder ook het Centre Ceramique en het Natuurhistorisch Museum valt.
Op 26/01/19 werken de afdelingen Dans, Theater en Beeldende Kunsten van Kumulus mee aan een spetterende dag !

Dans

Stoer, elegant, temperamentvol, klassiek of juist modern: bij de dansschool van Kumulus kun je op allerlei manieren leren dansen en bewegen op muziek. Of je nu net je allereerste dansschoentjes gekocht hebt of er al heel wat danslessen op hebt zitten: hier vind je danscursussen voor alle dansstijlen, niveaus en leeftijden. Het aanbod van Kumulus is zeer breed, met lessen voor kinderen die simpelweg het plezier van dans willen beleven tot en met lessen voor jongeren en volwassenen die een professionele carrière in de dans nastreven. Zet je beste beentje voor en schrijf je in voor onze kwalitatieve én plezierige danslessen in Maastricht! 

tHeater

Theaterlessen in Maastricht volg je bij Kumulus! Hier leer je acteren vanuit improvisatie, tekst en beweging. Theaterlessen van Kumulus zijn zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Onze professionele docenten nemen je mee de planken op en leren je alles wat je moet weten voor het grote optreden. Bij iedere cursus werk je naar een eindpresentatie toe: een gezamelijk optreden tijdens het Kumulus THEATERFESTIVAL.
Als je naast het acteren ook nog graag zingt en danst, dan kom je bij de musicalopleiding helemaal tot je recht. Ook deze cursus werkt toe naar een spetterend jaaroptreden.
Kumulus biedt ook een speciaal traject voor talenten die een professionele carrière nastreven. Tijdens de Vooropleiding (voorheen LOT) proef je van de vakken die aan de Toneelacademie Maastricht worden gegeven. Zo kun je je optimaal voorbereiden en oriëntering op een beroepsopleiding.
Neem een kijkje op onze nieuwe site :  www.kumulus.nl of volg ons op FB en Instagram !

ster Home   ster De Maastrichtse Jeugd Zingt ster De Maastrichtse Jeugd Musiceertster De Maastrichtse Jeugd danst